Kymmenen hyvää syytä, miksi lapsesi kannattaa aloittaa Brasilian Jiujitsu Barreto Helsingissä.
1. Se on hauskaa ja kehittävää
Meillä Barretolla lasten ja nuorten ryhmien tärkein sääntö on se, että harjoittelu tapahtuu pilke silmäkulmassa. Pienemmillä lajiharjoittelu tapahtuu leikin varjolla. Treenaamisella pyritään kehittämään lapsen liikunnallisia taitoja kokonaisvaltaisesti. Kiire ei ole mihinkään. Usein rakkaus lajiin syttyy vasta myöhemmin.
2. Saa uusia kavereita ja sosiaaliset taidot kehittyvät ryhmässä toimiessa
Tutkimusten mukaan yksi suurimmista syistä, miksi lapset kokevat harrastuksensa mieleiseksi, on toimiminen vertaisten kanssa yhdessä kivan tekemisen äärellä. Uudet kaverit ja yhdessä toimiminen kehittävät lapsen sosiaalisia taitoja, joista on hyötyä läpi elämän.
Vaikka kyseessä onkin yksilölaji, on vaikea harjoitella ilman hyviä treenikavereita. BJJ on yksilöurheilua joukkueessa. Meillä treeneissä selvitetään konfliktitilanteet yhdessä aikuisten kanssa. Mikä olisi parempi ympäristö oppia, kuinka ottaa toiset huomioon, kuin yhdessä tekeminen ja liikkuminen tatamilla. Tunne- ja vuorovaikutustaidot ovat keskeisessä asemassa kaikkialla ihmisten kanssa toimittaessa. Pyrimme luomaan treeneihin aina mahdollisuuden keskustella ja kuunnella toisiamme niin että kaikki tulisivat ymmärretyksi. Lapset oppivat pitämään itseään tärkeinä ja arvokkaina. Yhtälailla he oppivat ymmärtämään, että myös muut ryhmän jäsenet ovat yhtä tärkeitä ja kaikkia koskevat samat säännöt.
3. BJJ antaa hyvän pohjan liikunnalliselle ja terveelliselle elämäntavalle
Painilajit ovat tunnetusti hyvin kokonaisvaltaisesti kroppaa kuormittavia ja luovat monipuolisen valmiustason käyttää omaa vartaloansa erilaisissa tilanteissa. Perusmotoriikka, kehonhallinta, lihaskunto kasvavat BJJ:tä harrastaessa. Laji antaa hyvät valmiudet toteuttaa itseään monipuolisesti ja antaa hyvän kipinän liikunnallisille ja terveellisille elämäntavoille. Harjoittelijat oppivat tuntemaan oman kehonsa ja käyttämään sitä.
4. Meillä on ammattitaitoiset ja välittävät ohjaajat
Vetäjillämme on useamman vuoden kokemus lasten ja nuorten harjoitusten ohjaamisesta. Ohjaajat ovat luotettavia ja turvallisia aikuisia, joita on helppo lähestyä. Esimerkin kautta pyrimme antamaan lapsille ja nuorille hyviä neuvoja, sekä luomaan oikeudenmukaista ja välittävää arvomaailmaa.
Kamppailu-urheilu opettaa itsekuria, toisen kunnioittamista ja arvostamista. Harjoittelun tulee olla hauskaa mutta kun tehdään niin tehdään se kunnolla. Osaamme vaatia, mutta myös antaa siimaa lapsille. Pyrimme siihen että lapset ja nuoret oppivat itse ottamaan vastuuta omasta elämästään sekä vaikuttamaan ja ilmaisemaan itseään. Vastuuta annetaan ryhmälle ja yksilölle sen verran kun sen on mahdollista sitä kantaa aina ikätason mukaan. Lapset pääsevät osallistumaan harjoitusten suunnitteluun ja tekemään päätöksiä yhdessä.
Vanhemmat harrastajat voivat toimia apuohjaajina kykyjen mukaan ja jokaiselle ryhmän jäsenelle pyritään löytämään oma roolinsa ryhmässä. Ryhmäytämme uudet harrastajat mukaan toimintaan käyttämällä omaa, ohjaajien vuosien saatossa kertynyttä pelisilmää siihen, että jokainen yksilö saa kokea olevansa osa porukkaa.
5. Harjoittelu on turvallista ja mielekästä
Meille turvallisuus on sitä että jokainen harjoittelija kokee kuuluvansa joukkoon ja hänellä on hyvä olla ryhmässä. Kamppailu-urheilussa ollaan läheisessä kontaktissa toisen ihmisen kanssa. On erittäin tärkeää, että yhteisiä sääntöjä noudatetaan, ja opitaan ottamaan huomioon harjoitus- ja sparrikaveri. Harjoitukset ovat välillä rajujakin, ja on tärkeää ymmärtää, missä omat ja toisen ihmisen rajat menevät. Painiessa oppii myös olemaan lähellä toisia. Läheinen kontakti opitaan kokemaan luonnolliseksi. Turvallinen harjoitusympäristö, ohjaajat ja harjoituskaverit opettavat luottamusta toiseen ihmiseen.
6. Me olemme kovia ja taitavia kisaamaan
Treenata voi lujaa ja itseltään voi aina vaatia vähän enemmän. Keneltäkään ei odoteta enempää kuin sen minkä pystyy itse antamaan. Pyrimme aina toiminnassamme siihen että lapset ja nuoret ottaisivat itse koppia omasta harjoittelustaan ja tavoitteistaan sen sijaan että vaatimukset ja kehittyminen syntyisi ainoastaan ulkopuolelta, vanhemmilta tai valmentajilta. Vastuunkantaminen ja oppiminen tulee lähteä itsestään. Eri ikäisillä tämä tarkoittaa eri asioita ja suhteutamme itseohjautuvuuden painotusta aina ikätason mukaan. Harjoittelemme lujaa mutta viisaasti vaatien. Olemmekin kolmena perättäisenä vuonna sijoittuneet kolmen parhaan joukkoon (2015 1., 2016 2., 2017 2.) koko BJJ-liiton järjestämässä kuuden osakilpailun junnucupissa.
Harjoituksemme ovat laadukkaita ja kehittäviä. Kaikille kisaaminen ei ole se juttu ja silloin tavoitteet löytyvät muualta. Kisaamista tärkeämpää on se että jokainen kehittyy omalla tasollaan. Laji opettaa sietämään pettymyksiä mutta antaa yhtälailla jokaiselle harjoittelijalle aimo tukun onnistumisia. Hyvät ohjaajat osaavat kannustaa ja kehua huomaten jokaisen kehittymisen. Toiselle se voi olla kuperkeikan oppiminen ja toiselle kisoissa podiumille nouseminen. Tärkeintä on se että lapsi ja nuori tuntee itsensä tärkeäksi ja kykeneväksi.
7. Harrastaminen ei ole kallista eikä harjoitusvälineisiin kulu tolkuttomasti rahaa.
Vuoden harjoituskustannukset seurassamme pysyvät järkevänä (n.300e vuodessa) ja ainoa pakollinen harjoitusväline on Gi eli harjoituspuku joka maksaa 50-100e. Tämäkään ei ole pakollinen harjoittelun aloittaessa eli lasten peruskurssille voi tulla liikuntavarusteissa (shortsit ja t-paita). Kevät- ja syyskausi maksaa 150e ja viisiviikkoa kestävä peruskurssi 50 euroa. Verrattuna moneen muuhun lasten harrastuksiin harjoitteleminen salillamme on halpaa. Pyrimme myös mahdollistamaan sen että kaikilla olisi varaa ja tarvittaessa harjoitusmaksuista ja välineistä voi neuvotella maksusopimuksia ja annamme neuvoja miten mahdollistaa lasten harrastaminen jos taloudellisesti tekee tiukkaa.
8. Yhteisöllisyys
BJJ on koko perheen laji. Seurassamme harrastaakin kokonaisia perheitä. Usein lapset ovat aloittaneet ensin ja sitten isä tai äiti onkin kiinnostunut itse lajista. Lopulta koko perhe on saanut kipinän. BJJ:n lisäksi järjestämme kuntoliikuntaa ja muita lajeja. On perheitä, jotka käyvät treenaamassa niin, että ensin on lasten treenit ja heti perään iskän tai äidin harjoitukset. Lapset voivat tehdä tällä välin vaikka läksyt aulassamme odotellessaan vanhempien treenien loppumista. Seurassamme vallitsee vastaanottava ilmapiiri ja järjestämme myös yhteisiä treenejä aikuisille ja lapsille. Hienointa onkin nähdä matolla samaan aikaan pieniä vaahtosammuttimia, nuorisoa, nuoria aikuisia ja pappa- ja mammasarjaa. Toteutamme myös erilaisia tapahtumia ja yhteisiä illanviettoja joihin koko seura voi yhdessä osallistua. Käymme pilkillä, paistamassa lettuja, kokoonnumme yhdessä salille katsomaan vapaaotteluiltoja videotykiltä, vietämme kesäpäiviä ja pikkujouluja ja käymme yhdessä kisareissuilla.
9. Itsepuolustus
Usein vanhemmat tuovat lapsensa kamppailulajin pariin, jotta he oppisivat puolustamaan itseään. Opittavat liikkeet ja lajitaidot tuovat mukanaan myös vastuun siitä, miten niitä voi käyttää ja missä. Keskustelemme lasten kanssa säännöllisesti siitä, kuinka opittuja taitoja käytetään oikein ja mikä ero on itsensäpuolustamisella ja taitojen väärinkäytöllä. Painotamme sitä, että itsevarma ja tyytyväinen lapsi ei koe tarpeelliseksi päteä tai näyttää osaamistaan salin ulkopuolella. Fyysisen voimankäyttö on viimeinen keino, mutta sitä tärkeämpää on osata selvitä tilanteista puhumalla. BJJ on toimiva ja käytännössä hyväksi koettu laji myös itsepuolustustilanteessa. Tärkeintä on kuitenkin se, että oppii kohtamaan omia pelkojaan, käsittelemään omia tunteitaan ja toimimaan vaikeissa tilanteissa ensisijaisesti hätääntymättä ja oikeudenmukaisesti. Terve ja itsevarma ihminen pystyy välttämään suurimman osan vaikeistakin tilanteista, mutta pystyy tarvittaessa käyttämään myös omaa kehoaan puolustaakseen itseään ja muita vaarassa olevia.
10. Kamppailija ei kiusaa
Seuramme on vahvasti mukana Kamppailija ei kiusaa -hankkeen sanomassa. Kiusaamista on kaikkialla, missä on ihmisiä ja missä ihmiset toimivat ryhmässä. Tärkeintä onkin, että asiasta puututaan ja opetetaan lapsia toimimaan kiusaamistilanteissa asian vaatimalla tavalla. Kiusaamisessa on useimmiten kyse tunne- ja vuorovaikutustaitojen puutteesta. Tärkeintä on ennaltaehkäiseminen. Siihen paras tapa on keskustelu, kuuntelu ja tilanteiden läpikäyminen yhdessä. Meillä puututaan kiusaamistilanteisiin, jos sellaisia ilmenee ja ne käydään läpi yhdessä. Tarvittaessa keskustelemme yhdessä vanhempien kanssa. Jos tarvetta on, asia sovitellaan loppuun asti niin, että ketään ei jätetä yksin.
Jos lapsesi on kiinnostunut aloittamaan harrastuksen, niin nyt olisi oiva aika laittaa meiliä barretohelsinki(ät)gmail.com ja ilmoittaa lapsesi alkavalle peruskurssille.