Vapaaottelun ja BJJ:n peruskurssit alkavat ensi viikolla. Päätimme pistää viisaat päämme yhteen ja kerätä pari vinkkiä, jotta saat uudesta, upeasta harrastuksestasi mahdollisimman paljon irti. Nämä ajatukset ovat auttaneet meitä eteenpäin:
- Peruskurssin ehkä tärkein juttu on oppia treenaamaan fiksusti ja turvallisesti. Siksi maksimivoimalla tehdyt suoritteet kannattaa aluksi unohtaa ja keskittyä tekniikkaan. Kun tekniikka sujuu, hahmotat oman ja treenikaverisi liikkeen paremmin ja kykenet ennakoimaan mitä tapahtuu, voit lisätä vauhtia ja voimaa. Sparri täydellä vauhdilla on hauskaa, mutta ainoastaan silloin, kun se sujuu turvallisesti.
- Älä pelkää epäonnistumista tai häviötä. Todellisuudessa treeneissä et häviä koskaan. Joko onnistut tekniikassasi ja voitat, tai sitten opit jotain uutta. Monesti sparrimatsissa unohtuu se, että sparrin tarkoitus ei ole voittaa vastustaja, vaan opetella ottelua ja kokeilla tekniikoita käytännössä.
- Perustekniikoita kannattaa jauhaa ja toistaa. Älä luovuta, vaikka peruskurssin päättyessä tuntuisikin, ettet osaa puoliakaan mitä on opetettu. Ei osaa kukaan muukaan. Jos edes muutaman asian on oppinut se riittää, jatkaessa ne loputkin kyllä palaavat mieleen.
- Kamppailu-urheilussa pitkäjännitteisyys vie aina voiton lahjakkuudesta. Jos olet jo tutustunut brasilian jiujitsuun, olet varmaan ihmetellyt mitä paljon viljelty OSS tarkoittaa? Yhden määritelmän mukaan Oss tulee sanoista Oshi Shinobu, joka tarkoittaa periksiantamattomuutta paineen alla (=perseverance under pressure). Ja sitä treeneissä tarvitaan ja opitaan. Sekä yksittäisissä sparreissa että pitkällä aikajänteellä. Päättäväisyys ja periksiantamattomuus kantavat pitkälle.
- Ole iloinen jokaisesta onnistumisesta. Monet perustekniikat voivat olla helppoja harjoitella, mutta niiden onnistuminen sparrissa onkin ihan toinen juttu. Varsinkin edistyneempien kanssa harjoitellessa huomaat, että viime viikolla opeteltu sweeppi ei onnistu sitten millään ja ”turpaan tulee” ensimmäisen vuoden ajan. Aseta itsellesi pieniä tavoitteita aluksi. En anna kaverin päästä selkään, yritän tekniikkaa x tai pidän huolta, että kyynärpäät pysyvät lähellä omaa vartaloani. Kun pienet asiat onnistuvat, ota isompia tavoitteita. Ja ole iloinen jokaisen saavuttamisesta.
- Kysy, jos joku tekniikka ei toimi. Jokaisen kroppa on hieman erilainen ja usein tekniikan onnistuminen voi olla pienestä säädöstä kiinni. Yhdessä treenistä saadaan enemmän irti!
Joka tapauksessa onnittelut upean harrastuksen valitsemisesta! Tästä ei treeni paremmaksi muutu. Hienoa, että sinäkin olet löytänyt oikealle polulle 😀
OSSS!!!
Barreto Helsingin puolesta,
Kasimir, Mikko, Markku, Kalle, Petri, Tuomas, Tiina, Tume, Simo ja Muumi